Ventileren en corona: voldoet uw ventilatie­systeem?

‘Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat’ staat op de website van het RIVM*. Door de coronacrisis zijn we ons daar steeds meer bewust van. Maar hoe weet u of de ventilatie binnen uw bedrijf op orde is? Dat is vaak lastig vast te stellen, omdat bedrijven meestal centrale, grote of complexe ventilatiesystemen hebben, zeker in productieomgevingen. Toch kunt u een aantal zaken vrij eenvoudig zelf controleren. Daardoor krijgt u een goede indruk of uw ventilatie­systeem voldoende werkt om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Controleer veranderingen in de productieomgeving

Waarschijnlijk kunt u nog nagaan wanneer het ventilatie­systeem in uw fabriek is geïnstalleerd. Of wanneer u een pand heeft betrokken met een bestaand ventilatie­systeem. Is uw bedrijf sindsdien veranderd? Werken er nu bijvoorbeeld meer mensen? Of is de productiehal uitgebreid, of veranderd door tussenwanden te plaatsen of juist weg te halen? Dan is het verstandig de installateur van het ventilatie­systeem of de beheerder van het pand te vragen een nieuwe berekening te maken, het systeem opnieuw in te stellen of de capaciteit uit te breiden.

Controleer of het onderhoud wordt uitgevoerd

Regelmatig onderhoud van ventilatiesystemen is altijd belangrijk, maar het is extra van belang als u de verspreiding van ziektekiemen tegen wilt gaan. Controleer daarom of er geen onderhoudsbeurten zijn overgeslagen. Extra onderhouds- of schoonmaakbeurten zijn in principe niet nodig en ook filters hoeft u niet extra vaak te vervangen. Het onderhoudscontract zou al zo samengesteld moeten zijn dat het ventilatie­systeem het hele jaar door optimaal werkt.

Controleer of uw systeem überhaupt wel ventileert

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Controleer daarom eens of uw systeem überhaupt wel ventileert. Er zijn alles-in-één systemen die de lucht koelen én verversen, maar er zijn ook systemen die alleen de temperatuur van de lucht aanpassen, zoals airconditioning. Een airconditioning systeem hergebruikt namelijk alleen binnenlucht en haalt geen verse lucht van buiten. Dat is niet voldoende om de verspreiding van het coronavirus en andere ziektekiemen tegen te gaan.

Controleer of uw medewerkers weten wat ze moeten doen

Er zijn ventilatiesystemen die handmatig kunnen worden bediend door medewerkers. Heeft u zo’n systeem? Dan is het belangrijk dat uw medewerkers goed weten wat ze doen. Zelfs het openzetten van een raam heeft dan namelijk al invloed op de werking van het ventilatie­systeem. Let er ook op dat de ventilatiewensen per seizoen kunnen wisselen. Als u wilt weten of de ventilatie voldoende is, kunt u een CO2-meter plaatsen. Doe dat op een plek waar medewerkers regelmatig langslopen, zodat ze zich continu bewust blijven van het belang van ventileren.

Controleer welk type systeem u heeft

Het Nederlandse Bouwbesluit geeft richtlijnen over hoeveel kubieke meter lucht u per medewerker per uur moet ventileren, afhankelijk van de aard van de bedrijfsruimte. Het is daarbij vooral belangrijk dat het ventilatie­systeem verse lucht van buiten haalt. Als het systeem buiten- en binnenlucht mengt, is dat niet veilig genoeg om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ook een systeem met een warmtewiel is niet altijd veilig. Dit zijn technische aspecten die u waarschijnlijk niet zelf kunt controleren. U kunt wél bij uw installateur of facility manager navragen hoe uw ventilatie­systeem werkt - en of het aan het Nederlandse Bouwbesluit voldoet.

Oplossingen bij onvoldoende ventilatie

Heeft u alle voorgaande punten gecontroleerd en is uw conclusie dat u onvoldoende ventileert? Dan zijn er verschillende slimme ventilatie- en klimaat­oplossingen beschikbaar die kunnen zorgen voor voldoende verse lucht binnen uw bedrijf. LMI is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van deze installaties. We maken ze op maat voor úw specifieke situatie en omstandigheden. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten staan voor u klaar als u belt naar 088 - 11 86 000 of een e-mail stuurt naar sales op lmilucht punt nl.

* Algemene adviezen over ventilatie en COVID-19 vindt u op de website van het RIVM