Schone lucht in productiebedrijven: beter voor werknemers én werkgevers

Veel productiebedrijven weten dat ze op de luchtkwaliteit moeten letten. In de zware industrie staat schone lucht bijvoorbeeld al jaren op de agenda. Maar ook voor andere productiebedrijven is schone lucht belangrijk. Voor werknemers, maar óók voor werkgevers. Schone lucht verlaagt bijvoorbeeld het ziekteverzuim, verhoogt de veiligheid en verbetert het productieproces. Hieronder leest u waarom.

Bescherming van werknemers én uw productieproces

Bij veel productieprocessen komen dampen of stofdeeltjes vrij. De meeste mensen denken daarbij automatisch aan processen in de chemische of zware industrie. Het is immers logisch dat bij slijpen, snijden en lassen deeltjes in de lucht komen. Maar ook bakkerijen, werkplaatsen en bijvoorbeeld bedrijven in de voedingsmiddelen­industrie hebben ermee te maken. Bijna overal waar mensen met machines werken, kunnen stof, poeder, damp, nevel of rook ontstaan. Komt dit in de lucht, dan kunnen medewerkers dit inademen. Daarnaast kunnen deze deeltjes terechtkomen in apparatuur en machines, waardoor deze vaker vastlopen en meer onderhoud vragen. Er kunnen zelfs gevaarlijke situaties door ontstaan. Schone lucht is dus belangrijk voor de bescherming van uw werknemers én van uw productieproces.

Luchtverontreiniging is een groot gevaar voor de gezondheid

De World Health Organization (WHO) geeft aan dat luchtverontreiniging jaarlijks 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt door beroertes, hartaandoeningen, chronische longziektes, longkanker en luchtweginfecties. Bij maar liefst 24% van alle sterfgevallen door een beroerte is luchtverontreiniging de boosdoener. En bij 25% van alle sterfgevallen door hartfalen! Gelukkig hebben de meeste industrieën inmiddels verbeteringen doorgevoerd en is schone lucht op de werkplek een belangrijk agendapunt geworden. Deze bedrijven plukken ook direct de vruchten van hun investeringen: gezondere werknemers, betere arbeidsomstandigheden, minder ziekteverzuim, minder onderhoudskosten van machines, een hogere productiviteit en in sommige gevallen zelfs een betere productkwaliteit.

Hoe gevaarlijk is luchtvervuiling? Lees er alles over op de website van de WHO.

Schone lucht hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ondanks de voordelen staat schone lucht nog niet bij ieder productiebedrijf op de agenda. Niet alleen zijn veel werkgevers zich niet bewust van de luchtvervuiling binnen hun bedrijf, ze weten vaak ook niet welke oplossingen er zijn. Logisch, want het afzuigen, zuiveren en behandelen van lucht in productieomgevingen is een vak apart. Bovendien zijn luchtfilters, afzuigapparatuur en klimaatinstallaties ook niet de zaken waar u zich dagelijks mee bezig wilt houden. Toch hoeft schone lucht niet ingewikkeld of duur te zijn. Zelfs niet in uitdagende industriële omgevingen. Door efficiënte luchtfilters te gebruiken en slimme afzuigingsystemen op plekken waar de vervuiling ontstaat, komt u vaak al een heel eind.

Meer informatie

LMI Luchttechniek biedt geavanceerde oplossingen op maat voor het afzuigen, zuiveren en behandelen van lucht in productiebedrijven. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 088 - 118 6000 of een e-mail stuurt naar sales op lmilucht punt nl.