Investeer voordelig in energiebesparende maatregelen met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Als ondernemer kunt u via deze regeling aanspraak maken op een fiscaal voordeel van netto ruim 11% op energiebesparende investeringen in bedrijfsmiddelen en duurzame energie uw bedrijf.

Investeert u bijvoorbeeld in energiezuinige luchtbehandelings- of klimaatinstallaties voor uw bedrijfspanden? Of heeft u plannen voor andere energiebesparende investeringen zoals warmteterugwinning of een andere toepassing van duurzame energie in uw bedrijf? Met de EIA kunt u 45% van de kosten van uw investering in mindering brengen op de fiscale winst van uw bedrijf.

Doel van de Energie-investeringsaftrek

De overheid wil bedrijven stimuleren en ondersteunen om energie te besparen en te investeren in duurzaamheid. Zodra uw geplande investeringen in bedrijfsmiddelen of technieken een energievoordeel opleveren kunt u in aanmerking komen voor de EIA. De subsidieverstrekker onderscheidt een aantal categorieën:

 • bedrijfsgebouwen
 • processen
 • transportmiddelen
 • duurzame energie
 • energiebalancering
 • energietransitie/CO2-reductie
 • energieadvies etc.

De investeringen die in aanmerking komen voor de EIA-subsidie worden per categorie omschreven in de Energielijst, die jaarlijks wordt bijgewerkt. Voor 2020 is in totaal € 147 miljoen aan subsidiebudget beschikbaar, in 2021 zal dat bedrag worden verhoogd naar € 149 miljoen.

Voor wie is de EIA bedoeld?

De EIA is bedoeld voor ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting en die investeringen doen in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. Daaronder vallen ook vervangingsinvesteringen waarbij de nieuwe situatie een besparing oplevert ten opzichte van de oude situatie.

Voorwaarden

De subsidieverstrekker hanteert een aantal voorwaarden voor toekenning van de EIA:

 • U bent ondernemer of overheidsondernemer die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt
 • De aanvraag voor de EIA moet worden gedaan binnen 3 maanden na het geven van de opdracht voor de investering.
 • De investering wordt gedaan in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan
 • De bedrijfsmiddelen voldoen aan de eisen op de Energielijst
 • Het meldingsbedrag is minimaal € 2.500 per aanvraag en maximaal € 124 miljoen per bedrijf per kalenderjaar

Hoe aanvragen?

Om gebruik te kunnen maken van de EIA vraagt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een EIA-verklaring aan, daarna kunt u de EIA toepassen in uw belastingaangifte.

Veel LMI-installaties vallen onder de EIA

Veel van de installaties die LMI ontwerpt en ontwikkelt op het gebied van ventilatie, koeling, klimaat­beheersing en verwarming van productieruimten voldoen aan de eisen die door de subsidieverstrekker worden gesteld. Niet alleen de kosten van de aanschaf, maar ook het installatie- en montagewerk komen in aanmerking voor de EIA-subsidie. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder, bel met 088 - 118 6000 of stuur een e-mail naar sales op lmilucht punt nl.