Effectieve ventilatie en afzuiging staat of valt met de juiste luchtbalans

In industriële productieomgevingen is een goede luchtbalans een voorwaarde om vrijkomend stof, gassen, damp en vocht effectief af te kunnen zuigen en gefilterd af te voeren.

Belang van ventilatie

Het belang van ventilatie heeft door de Corona-crisis in korte tijd veel aandacht gekregen, het is een belangrijk punt van zorg geworden in de thuisomgeving, in kantoren en instellingen en op scholen. We zijn ons veel meer bewust geworden van het belang van een goede kwaliteit van de binnenlucht die we inademen. Daarbij worden de systemen die moeten zorgen voor ventilatie en behandeling van de lucht nauwkeuriger onder de loep genomen dan voorheen.

Industriële productieomgevingen

Het belang van goede ventilatie geldt uiteraard ook voor industriële productieomgevingen. Daar is de luchtbalans vaak een stuk complexer. Het gaat om grotere ruimten, vaak verdeeld over verschillende gebouwen die met elkaar in verbinding staan en die in de loop van de tijd zijn uitgebreid of aangepast.

Slecht functionerende afzuiging en onderdruk

In veel industriehallen vinden productieprocessen plaats waarbij stof, gassen, damp of vocht vrijkomen die door hun aard of eigenschappen moeten worden afgezogen uit de ruimte. In de praktijk komen we vaak tegen dat de geïnstalleerde afzuigsystemen niet effectief blijken te werken. Verontreinigde lucht wordt onvoldoende afgevoerd, krult om afzuiginstallaties heen en blijft in de hal hangen. Deze verschijnselen duiden op een verstoorde luchtbalans in de ruimte, die wordt veroorzaakt door onderdruk. Dat zorgt ervoor dat afgezogen lucht niet goed naar buiten kan worden afgevoerd.

Communicerende vaten

De binnen- en de buitenatmosfeer zijn communicerende vaten Dat betekent dat de luchthoeveelheden die worden afgezogen uit de ruimte ook moeten worden ingeblazen voor een neutrale luchtbalans en effectieve afzuiging. Onderdruk verstoort die balans en zorgt bovendien voor ongewenste luchtstromen in bedrijfsruimten en ongefilterde buitenlucht die zijn weg naar binnen vindt door ramen, deuren en kieren in de hal. Dat levert ongewenste risico’s op in veel branches waar hygiënische productieomstandigheden van kritisch belang zijn.

Ventilatie en klimaat­beheersing

Een neutrale luchtbalans is nog geen garantie voor een gezond binnenklimaat. Om dat te bereiken zullen we de lucht in de binnenruimte ook regelmatig moeten verversen. Dat bereiken we door een uitgebalanceerde toevoer en afvoer van ventilatielucht, die zowel in de zomer als in de winter kan worden geconditioneerd naar de gewenste temperatuur en relatieve vochtigheid.

Neem contact op voor informatie en advies

LMI Luchttechniek biedt geavanceerde oplossingen op maat voor het afzuigen, zuiveren en behandelen van lucht in productiebedrijven zodat een goede luchtbalans ontstaat en een optimaal geventileerd binnenklimaat. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder, bel naar 088 - 118 6000, vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar sales op lmilucht punt nl.