Adiabatische koeling

Een adiabatisch koel­systeem koelt de lucht door middel van verdampingskoeling en is zeer effectief in bepaalde omstandigheden. De lucht krijgt een directe koeling door het verdampen van water waardoor verdampingsenergie onttrokken wordt aan de lucht en de temperatuur daalt.

Vaak wordt de gekoelde lucht niet direct gebruikt, maar wordt hiermee een tweede luchtstroom gekoeld om de relatieve luchtvochtigheid (RV) van het binnenklimaat op peil te houden. Adiabatische koeling is een concept dat al eeuwenlang in gebruik is door de mens en de natuur.

Energiezuininge oplossing

Het is dan ook een erg energiezuinige oplossing die men vaak toepast. Hoe hoger de buitentemperatuur des te groter het verkoelingseffect kan zijn. Het verkoelingseffect is naast de hoogte van de temperatuur ook afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte. In Nederland is de luchtvochtigheid over het algemeen hoog waardoor het weinig zin heeft om de lucht te koelen met vocht. Productiehallen waar de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid 45% of lager kan een adiabatische koeling de perfecte oplossing zijn.

Directe en indirecte adiabatische koeling

Er zijn 2 verschillende soorten adiabatische koeling. Een directe adiabatische koeling verspreidt de vochtige gekoelde lucht direct in de te koelen omgeving en bij een indirect adiabatisch koel­systeem wordt gebruik gemaakt van een wissel­systeem waarbij de koeling zal worden overgebracht op een andere luchtstroom. De reden om te kiezen voor een indirect adiabatisch systeem kan zijn dat de relatieve luchtvochtigheid in de productieruimte niet mag toenemen.