Waarom is condens een gevaar voor de voedingsmiddelen­industrie?

Condens kan allerlei ziektekiemen meedragen en is daardoor een belangrijke oorzaak voor de verontreiniging van voedingsmiddelen. Condens ontstaat als koeling en verwarming in dezelfde ruimte plaatsvinden - een combinatie die in de voedingsmiddelen­industrie vaak voorkomt. Denk aan een vriestunnel in een warme productiehal. Hoe ontstaat condens precies? Wat zijn de gevaren voor de voedingsmiddelen­industrie? En hoe kunt u condensvorming voorkomen? U leest het in deze blog.

Hoe ontstaat condens?

Als water verdampt wordt het opgenomen in de omgevingslucht, totdat de lucht volledig verzadig is. Komt deze verzadigde lucht in aanraking met iets dat kouder is dan de omgeving? Dan keert de waterdamp terug naar zijn originele vloeibare vorm. Dan ontstaat condens. Condens kan zich vormen op allerlei oppervlakken in de productieomgeving. Van muren en plafonds tot leidingen en machines.

Wat maakt condens gevaarlijk voor de voedingsmiddelen­industrie?

Door condensvorming ontstaan waterdruppels. Deze waterdruppels kunnen een voedingsbodem vormen voor ziektekiemen, schimmels en bacteriën, zoals de in de voedingsmiddelen­industrie gevreesde Listeria monocytogenes. Daarnaast kunnen waterdruppels verontreinigd zijn door bijvoorbeeld chemicaliën. Als besmette of verontreinigde druppels op het voedsel terechtkomen, kan dit een gevaar voor de gezondheid van consumenten opleveren. Het werken in een omgeving met veel condens en vocht is bovendien belastend voor werknemers. Zij kunnen verontreinigde druppeltjes inademen, wat schadelijk is voor hun gezondheid. Daarnaast kan condens zorgen voor gladde vloeren en trappen, wat bedrijfsongevallen door uitglijden en vallen in de hand werkt.

Pas op met warmte in koele omgevingen en…schoonmaken!

De grootste risico’s ontstaan als warmte vrijkomt in een gekoelde omgeving. Denk aan vriestunnels die in een warme productieruimte staan. Door de grote temperatuurverschillen ontstaat gemakkelijk condens in de tunnel, waarna de druppels op de producten kunnen vallen. Zeker bij productielijnen waarin rauwe ingrediënten verwerkt worden tot bijvoorbeeld vleeswaren of kant-en-klaar maaltijden kan dat gevaren opleveren. Gelukkig gelden voor voedselproducerende bedrijven strenge hygiëneregels. Machines en productieruimtes worden dan ook met grote regelmaat gereinigd. Maar wist u dat zelfs daarin een gevaar schuilt? Bij de reiniging worden grote hoeveelheden water gebruikt. Dat water is heet en zorgt voor het ontstaan van damp of stoom waardoor de luchtvochtigheid omhoog schiet. Ironisch genoeg zorgt schoonmaken daardoor óók voor het ontstaan van condens!

Hoe kunt u condensvorming voorkomen?

De bestrijding van condens is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelen­industrie. Gelukkig bestaan er uitstekende oplossingen. Denk aan slimme afzuigsystemen die vochtige lucht direct afzuigen en klimaatinstallaties die condensvorming tot een minimum beperken. LMI is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van afzuig- en klimaatinstallaties. Dat doen we op maat voor uw specifieke situatie en omstandigheden. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 088-11 86 000 of een e-mail stuurt naar sales op lmilucht punt nl.