whatsapp icoontje lmi
 • Facebookpagina LMI
 • Twitter Pagina LMI
 • LinkedIn pagina LMI
 • Gray Google+ Icon

Warmte op de werkvloer

De productiviteit in een fabriek is van vele verschillende elementen afhankelijk. Een belangrijk onderdeel is het personeel dat er werkzaam is. Temperatuur heeft weer invloed op deze mensen, echter de mate waarop dit invloed heeft op de productiviteit van het personeel hangt sterk af van de individuele tolerantie van deze groep mensen. Zo heeft de ene persoon eerder last van warmte en de ander meer van kou of vervuilde lucht. Het is onmogelijk om voor iedereen het perfecte werkklimaat te hebben maar het is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om er alles aan te doen dat het werkklimaat geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de medewerkers. Het achterwege laten van maatregelen voor het optimaliseren van het werkklimaat kan het verhogen van de productiviteit van de medewerkers aanzienlijk beïnvloeden. Vaak kan een eenmalige investering het werkklimaat van uw bedrijf enorm verbeteren, waardoor ook de productiviteit beter gewaarborgd blijft en ziekteverzuim gereduceerd wordt. Met name onder extreme temperaturen, zoals wij in de laatste twee zomers hebben meegemaakt, kunnen klimaatsystemen een optimalisatie betekenen in uw productiviteit. 

 

 

Temperatuur op de werkvloer

Door de jaren heen zijn er door verschillende instanties en wetenschappers onderzoeken uitgevoerd welk effect temperatuur en luchtkwaliteit heeft op de productiviteit van de medewerkers. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat de productiviteit op erg warme en erg koude dagen lager ligt dan wanneer de temperatuur op een normaal niveau ligt. In dit artikel zal er alleen worden gekeken naar werkomstandigheden bij verhoogde temperaturen.

Bedrijven die naast werknemers ook veel gebruik maken van machines in bedrijfshallen hebben erg snel te maken met een verhoogde temperatuur. Deze extra warmtebronnen kan de temperatuur erg snel laten stijgen als men er niets aan doet.

 


Effect warmte op de productiviteit

Warmte op de werkvloer heeft een nadelig effect op de productiviteit van de medewerkers om verschillende redenen. Zo kunnen mensen zich minder goed concentreren, gaat de alertheid naar beneden, zijn ze sneller afgeleid dan normaal en ervaren ze meer stress. Het is dus belangrijk om voor voldoende koeling te zorgen op de werkvloer om de productiviteit en de veiligheid hoog te houden maar tegelijkertijd een reductie in het ziekteverzuim te bewerkstelligen. Uit onderzoek is ook gebleken dat blootstelling aan directe hittebronnen een groter negatief effect heeft op medewerkers dan indirecte warmte. Het is dus effectiever om het probleem bij de bron aan te pakken dan de gehele ruimte te koelen.

 

Hittestress op de werkvloer

Hittestress kan ontstaan als werknemers langere tijd worden blootgesteld aan hoge temperaturen en niet voldoende af kunnen koelen. Het is namelijk de opeenhoping van de lichaamswarmte plus de omgevingswarmte minus de warmte die het lichaam weer kwijt kan aan de omgeving. Hittestress is dus niet iets wat elke medewerker gelijk ervaart. Zo kunnen medewerkers worden  blootgesteld aan ongeveer dezelfde temperaturen in een ruimte maar zijn er vele andere variabelen die ervoor zorgen dat sommige medewerkers een hogere hittestress ervaren dan hun collega’s. De volgende variabelen kunnen invloed uitoefenen op hoeveel hittestress een persoon ervaart:

 • Lichamelijke conditie

 • Wanneer iemand al last heeft van bestaande gezondheidsklachten als hart- of longaandoeningen.

 • medicatie gebruik

 • bij zwangerschap

 • Lichaamsbouw

 • Gewenning (sommige mensen acclimatiseren makkelijker)

 • Leeftijd

 • Inspanningsniveau van de medewerker

 • Drinkgewoontes (drinkt iedereen genoeg water)

 • Kleding

 

Luchtvochtigheid en gevoelstemperatuur

Warmte is echter niet de enige factor die belangrijk is als we kijken naar warmte indicatoren. Deze gaat gepaard met luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid heeft geen invloed op de omgevingstemperatuur maar wel op de gevoelstemperatuur die de medewerkers ervaren. Bij een relatief hoge luchtvochtigheid is het lichaam minder goed instaat om af te koelen dan bij een lage luchtvochtigheid. Het lichaam koelt namelijk af door middel van zweten. Bij een lage luchtvochtigheid verdampen kleine zweetdruppeltjes erg snel waardoor het lichaam goed kan blijven koelen. Bij een hoge luchtvochtigheid zit er al zoveel vocht in de lucht dat de zweetdruppeltjes minder goed verdampen. Dit heeft als effect dat het lichaam moeite heeft om lichaamswarmte af te geven aan de omgeving. Mensen ervaren dit als broeierig of drukkend weer.

 

 *gevoelstemperatuur op basis van luchtvochtigheidspercentages

 

Wetgeving warmte

De Nederlandse wet kent geen vaste grenswaarden op het gebied van warmte. Er staat dus niet vast welke temperaturen acceptabel zijn of niet. Volgens het Arbo besluit is het echter niet toegestaan dat werknemers gezondheidsproblemen krijgen als gevolg van hun werkzaamheden. Dit is opgenomen in artikel 6.1 van het Arbo besluit. Het is dus uitermate belangrijk om bij warme dagen preventief te werk te gaan om zo uw personeel te ontzien van overmatige hitte stress. Het preventief tegengaan van hitte stress kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Koele dranken aanbieden

 • Tropenrooster handhaven

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen aanbieden

 • Vaker pauzes houden

 • Werkzaamheden afwisselen met een koelere werkplek

 • Kortere blootstelling geven aan warmtebronnen

 • Regels omtrent kleding versoepelen

 

Oplossingen hitteprobleem 

Om de productiviteit in de zomermaanden op pijl te houden kan het een verstandige keus zijn om de hulp in te schakelen van een professional op het gebied van klimaatbeheersing in de industrie. Er zijn verschillende oplossingen of combinaties van oplossingen mogelijk om een hitteprobleem volledig uit te sluiten. LMI kan in overleg met u een volledig op maat geëngineerde installatie aanbieden waarmee u de luchtvochtigheid en warmte kunt controleren.


Deze oplossingen staan uitgewerkt op de pagina over klimaatbeheersing: 

https://www.lmilucht.nl/klimaatbeheersing

 

 

 

 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkedin
Delen op Google plus
Please reload

Uitgelichte berichten

Warmte op de werkvloer

March 17, 2020

1/1
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
 • LinkedIn Social Icon
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 

Contactformulier

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen doen op het gebied van lucht-, klimaat en geluid gerelateerde issues? Laat dan uw gegevens achter en wij komen er zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, bij u op terug.